Шоколадови рози и златни букети бяха хит за тазгодишния Свети Валентин

* „Златните ръце“ на аранжора и собственик на цветарска верига „Афродита Флора“ – Даниел Тенджерков, извайват изящни букети.

Един ден преди Свети Валентин в централния магазин на „Афродита Флора“ във Велико Търново цареше трескава работа. Пристигаха клиенти, поръчки от онлайн-магазина и от останалите пет търговски обекта в старата столица. Собственикът Даниел Тенджерков се занимаваше не само с продажбите, но и с творческата част на работата – аранжирането на букетите. Първото нещо, което ми показа, бяха неговите ръце, целите в златна боя. Причината е, че т.г. едни от най-търсените акценти в букетите за празника на влюбените, са позлатените растения. Това са основно евкалиптови клони, които той оцветява на място и ги комбинира с почти всички цветя. Златистият цвят е хитов и клиентите поръчват букети с тях в комбинация с рози, орхидеи, лалета, нарциси и каквото още може да им хрумне.

Тенденциите в света на цветята се диктуват от Холандия. От холандската борса е цялата стока, която продават фамилия Тенджеркови.

– Дълги години се опитвах да работя с родни производители, но нещата не се получаваха. Като поръчам например 1000 рози от северната страна, знам, че заявката ми ще е коректно изпълнена. На тази борса е събрано най-доброто от цял свят, като доставчиците са от всички точки на планетата, включително от Еквадор, Зимбаве, Кения и др. Спрели сме на розите от Еквадор, които ги доставяме от Ниската земя. Те са най-пищни, едри и трайни, като издържат около 2-3 седмици – посочи Даниел Тенджерков.

Особено атрактивни т.г. са „шоколадовите рози“, които пристигат пак от Холандия. Покрити са с тънък слой от лакомството, но не са ядливи. Те също са нещо ново, интересно и актуално модно решение. Търсени са и двуцветните царици на цветята, които представляват комбинации от розово, бяло и червено.

Даниел Тенджерков винаги разполага и с нестандартни цветови съчетания като жълто и червено, зелено и розово, бяло с бордо. Разбира се, за 14 февруари хората традиционно търсят класическата червена роза. Но има модни тенденции в аранжировката на букетите.

Чудесна изненада за празника на влюбените е подаръчната кутия с цветя. Тя най-често е луксозна и е под формата на сърце. Запълнена е с различни цветя – рози, орхидеи, хризантеми, лалета, фрезии, зюмбюли, както и миксове от тях.

– В съчетанието от различни растения имам възможност да приложа не само своите знания, но и вдъхновението си при хармоничното съчетаване на видовете цветя и техните нюанси. За мен е особено удоволствие да аранжирам и самите букети, като винаги търся новото, иновативното. С една дума – експериментатор съм! – признава младият аранжор. Той е завършил „Ландшафтна архитектура“ в Строителния техникум в старата столица, но сега е студент в специалност „Интериорен дизайн“ в Пловдив. От 15 години е в бизнеса с цветя, създаден от неговите родители. Виртуоз е в аранжирането на цветя и следи последните тенденции в тази област. Нещо повече – изградил е собствен стил на фирмата, който неговите клиенти търсят. През последните месеци в това изкуство се налага присъствието на дребните детайли. Те създават пищност и завършеност на букета. За Свети Валентин в тях се влагат алени сърчица, диамантени и перлени топлийки. Много от букетите са под формата на сърце.

Въпреки предпочитанията към тази символична форма, се намират почитатели и на по-нестандартното – например т.нар. тропически букети. В тях е вложена мечтата и поривът за екзотичен морски рай, където влюбените да бъдат заедно. С изисканост и пищност са подредени кафяви рози, гербери, ерингиум, златисти евкалипти и др.

Собственикът е категоричен, че модните тенденции по време на празника на влюбените, ще се запазят и за 8-март.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!