Meteobot® Е АДАПТИРАНА ИЗЦЯЛО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ СТОПАНСТВА!

* Разработена е от екипа на „Проинтегра“ Варна в две версии – Meteobot® PRO и Meteobot® Mini, тествана е във всички региони на страната и се предлага на напълно достъпна цена. Подава актуална информация за валежите, температурата, скоростта на вятъра… само с едно приложение от джоба на стопаните.

* Български метеостанции вече работят в Южна Африка, Аржентина, в Румъния и в Гърция, а дни след представянето на „Проинтегра“ на „Агритехника“ в Хановер, заявките се множат.

– Какво ви провокира да се насочите към тази иновация – питаме в началото на разговора ни г-н Цветомир Несторов, управител на „Проинтегра“ по време на Седмия национален агросеминар, където неговият екип участваше с щанд.

– Доста можем да дискутираме по темата, но дъждът е може би вторият по важност фактор за добива (след торенето). В момента количеството на падналите валежи се измерва с пластмасови съдове, които трябва да се проследяват периодично, при ниски температури водата в тях замръзва, те се пукат и създават неудобства. А ние сме тествали метеостанцията от минус 28 до плюс 50 градуса. При нея дъждът изтича веднага, след като бъде измерен.

Разработихме я реално през изминалата година, но вече цяла година я тестваме на полето, за да сме сигурни, че работи. Повече от 20 метеостанции са позиционирани в цялата страна – от Видинско до Генерал Тошево. Идеята е да се убедим, че продуктът е достатъчно надежден да дава необходимата информация.

Да, има вносни аналози, но повечето от тях са адаптирани за европейски и американски тип стопанства, при които фермата е в центъра на обработваемата земя. За нашите условия, където полетата на дадено фермерство от 7-8 000 дка са позиционирани в различни землища, е необходима станция, която да изпраща данните дистанционно (без ограничения в разстоянията). Данните са мeродавни в обхват от 9-10 км, а за дъжда мини-версията прави измервания в разстояние от 2-3 км. Ето защо разработихме и официално пускаме за родните земеделци метеорологична станция, която отчита количеството на падналия дъжд, скоростта на вятъра, температурата на почвата, температурата и влажността на въздуха, листната влага и др. показатели, важни за всички сектори в земеделското производство – овощарството, градинарството, зърнопроизводството. Тя има пълна версия, която се монтира на място, както и миниверсия, подходяща за всички посеви и насаждения. Метеостанцията предизвика интерес с това, че е подходяща както за овощни градини и лозя, така и за посеви с пшеница, царевица, слънчоглед… Нейното основно предимство е, че може да се постави не само в стопанството, но и на отделните полета. Само в днешния втори ден от Седмия аграрен семинар на НАЗ получихме повече от 20 запитвания от зърнопроизводители.

От гледна точка на прецизното земеделие тя е незаменим помощник на стопаните, защото използвайки скъпи и високоефективни торове те трябва да съобразят наличието на влага в почвата. Сензорът за вятър е важен при растителната защита, до 6-7 м/сек третирането е удачно, след това става нерентабилно и рисково за съседните посеви и насаждения. При сеитбата напролет се следи почвената температура и тук основна е ролята на сензора за измерването й. Не по-малка е ролята и на сензора за проследяване на въздушната температура и влажност, както и за листната влага (за определяне на риска от заразяване с различните видове болести).

Станцията подава информация в реално време през СИМ-карта на централен сървър и данните автоматично постъпват в приложението, след което се проследява риска от появата на болестта (според условията и устойчивостта на сорта, например). Обикновено се измерват на всеки 10 минути, а се изпращат на всеки час.

Метеостанцията е напълно автономна, работи с акумулаторна батерия на слънчев панел и е активна в облачно време. Ако при обилен снеговалеж е покрита със сняг, тя се обслужва от батерия до… 30 дни. Всичко това се предлага в комплект, притежателят само въвежда кода и започва да проследява данните в телефона. Пакетирана е в кашонче, с подробно ръководство. Необходима е само една 3-метрова метална тръба, която се забива в земята на метър дълбочина и отделните елементи се сглобяват по нея.

Въпросната мини-версия (електронен дъждомер) със сензори за почвена температура, за влажност, със слънчев панел, акумулатор, е висока 70-80 см. Целта е да се постави в полето или в близък до посевите и насажденията двор. Идеята ни беше да направим продукт за масово ползване.

Предлагаме Meteobot® с отстъпка в цената за членовете за НАЗ. От дълго време работим с браншовата структра и взехме това решение. Замисълът ни е по-различен – да се монтира не една станция, която подава информация само за една точка, а да се постигне мащабно покритие с монтирани няколко станции. Защото днешните фермери, развивайки интензивно и високоефективно производство, се интересуват от състоянието на всички свои полета и посеви.

Мобилното приложение е със същото име – Метеобот, и се изтегля безплатно, станцията идва с код, той се регистрира и нейните данни веднага се виждат на телефона. Държа да посоча, че собствениците могат да проследяват в своя телефон или таблет исторически данни по месеци назад във времето. Данните се записват и проследяват за съответните полета.

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!