Доматената къща във Варненското село Кичево съчетава биопроизводството и туризма

* Тук морякът Георги Кабаков намира своя пристан. Отглежда зеленчуци и плодове и ги предлага на фермерските пазари, както и лютеници.

„Доматената къща“ в село Кичево, Варненско е настоящият пристан на Георги Кабаков. Той е моряк, който в продължение на години е обикалял различни точки на света. Преди няколко години заедно със съпругата си Илияна закотвят своята агродейност в китното село. Край къщата на алените зеленчуци има уникално природно съчетание – вижда се зелената гора, а на 4 км е самото море. Семейството се занимава с отглеждане на зеленчуци на площ от 4 дка, като 3,2 дка са официално регистрирани – от 4 години производството им е биосертифицирано от „Балкан Биосерт“.

– Идеята на „Доматената къща“ е да се съчетае земеделието и туризма – посочи Георги Кабаков. – Градината е посещавана от български и чуждестранни групи, които искат да се докоснат до това сакрално място, неотменима част от традициите и българския бит. Посрещаме гостите в беседка в битов стил и ги гощаваме с баница, салата от зеленчуци и наша лютеница. Те имат възможност да разгледат лехите и плодните дървета, да се докоснат до растенията и откъснат това, което им харесва. Идват най-вече посетители, които са от близките курорти – Златни пясъци и „Св. Константин и Елена“. В двора ни са се разхождали хора от различни националности – французи, испанци, немци, руснаци, както и много сънародници, загубили контакта си със селото.

Приемаме по-малки групи до 20 души, така че да се насладят на уюта и селската атмосфера. Всички посетители са впечатлени от истинския, но вече забравен вкус на родните зеленчуци,.

Георги Кабаков е избрал сортове домати, подходящи за биопроизводство, с гарантирано високи качества. Ползва семена на лицензиран производител. Дворът им съчетава интересно разнообразие и от овошки – череши, ябълки, орехи, праскови, кайсии и др. Поливат с изворна вода – в селото има седем такива извора, които идват от недрата на земята.

Георги и Илияна се стараят в градината си да спазват целия кръговрат от различни зеленчукови култури. В първата десетдневка на януари вече са засели 1500 салатки. След това според сезона следват и останалите им „побратими“ – репи, лук, чесън, чушки, зеле, картофи и всичко, което присъства на родната трапеза.

След като извървяват сложния и изпълнен с проблеми път да зареждат заведения и хотели в курортите, се спират на фермерските пазари. Тук реализират продукцията си и усещат, че трудът им е оценен. Г-н Кабаков е категоричен, че пазарната цена е причината този сектор да не се развива адекватно, защото тя мачка малкия производител. Според него държавата трябва да се намеси активно, за да защити родното производство. Поне през летния период да се ограничи вносът на зеленчуци от различни части на света, които създават дъмпингови условия.

– Липсата на подкрепа затваря много перспективи пред дребните стопани. Нуждая се от техника и би било редно да мога да си купувам с печалбата необходимите машини и инвентар. А след като направих равносметка на приходите от м.г., се оказва че не мога да си позволя такова нещо. Не е добре чрез този поминък човек сам да изхранва с мъка семейството си, трябва да има шансове и да се развива – категоричен е Георги Кабаков. Той има четири деца и заедно със съпругата си работят и се борят всеки божи ден.

Семейството произвежда зеленчуци и плодове, които са чисти и вкусни и радват окото. Тяхната „Доматена къща“ винаги е отворена за гости, които да се запознаят с пътя на родната продукция до тяхната трапеза.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-29)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!