Златка Дойчевска възражда овощарството в Куртово Конаре

*На 20 дка се отглеждат ябълки, праскови,кайсии, орехи… от стари местни и нови сортове, а тази година градината й е посетена от делегация на ЮНЕСКО.

Златка Дойчевска е единствената, която възражда старата слава на овощарството в Куртово Конаре, Пловдивско. В землището на селото е имало стотици декари с плодни градини, като през 1960 г. населеното място регистрира световен рекорд по добив – прибрани са 11 млн. кг. Неслучайно тук са създадени и някои сортове като ябълката „Куртовка“, прасковата „Червена куртовка“. Селото има претенции да е родното място на розовия домат и пипера Куртовска капия.

-Тук през септември се провежда традиционният фестивал на чушката,домата, традиционните храни и занаяти,организиран от местното читалище -започна да разказва дамата. – А през октомври селото ни бе посетено от представители на ЮНЕСКО. Те се запознаха и със старите сортове, отглеждани в нашата градина.

Стопанството на г-жа Дойчевска включва 20 дка с няколко вида плодни дръвчета. Намира се на 2 км от двореца „Кричим“. Започва да го създава още през 2002 г. баща й Димитър Дойчевски. Стартира с 2-3 дка, а сега е 10 пъти по голямо. Ябълките са старите сортове „Айвания“, „Карастоянка“, „Белфльор“, но също и „Флорина“, „Куртовка“. Те са много добре адаптирани към местните условия,устойчиви са на различни болести, като имат невероятни вкусови качества. Трайни са и могат да се съхраняват не в хладилно помещение, а в обикновена изба.

За съжаление т.г. добивите не са добри, поради сушата. Първо качество са били само около 2 тона плодове, а над 20 тона са окапали и стопанката ги е предала на преработватели от Пловдивско. Близо 10 дка са орехите, които са основно сорт „Чандлър“ и през този сезон са се „отчели“ само с половин тон. Добър е добивът от трите декара кайсии и праскови, които са сортове „Златна Кричимска“ и „Хале“. Производителката е положила огромни усилия да преодолее климатичните неблагополучия. Хиляди левове й струват поливките, като цената е 7 лв./кубик на декар, но отделно има и допълнителни такси.

От 2017 г. реализира проект по подмярка 6.3.“Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, който ще изпълнява до 2023 г., тъй като една година й се признава. Градината трябва да се разшири до 23 дка, като вече е закупила парцел от 4 дка. Освен това поддържа и 700 кв. м угар.

Реализира продукцията си основно на дребно по около 1 лв./кг. Старите сортове предлага по 1,50 лв./кг, тъй като хората ги търсят заради невероятните вкусови качества. Възрастните клиенти се вълнуват най-много, като признават, че от детството си не са опитвали например ароматните Айвания или Карастоянка. Предлага стоката си основно по фермерски пазари – в Пловдив, София и др.

Златка Дойчевска се радва, че клиентите все повече предпочитат натуралната продукция, която не е третирана с препарати. От ябълките прави и студено пресован сок, който приготвят на ишлеме в предприятие в Пловдивско.

Има и дворна градина, в която произвежда характерни за Куртово конаре зеленчуци – розов домат, капия и др. С голямо желание приготвя лютеници, мармалади и сладка, които предлага по пазарите. Чувства се щастлива от факта, че хората ценят това, което е създала с тежък труд. Разбира се, помагат й основно нейните родители.

– Ябълката е най-трудна за отглеждане – има сложна резитба, изисква поливки. Инвестициите тук са сериозни и през последните години производителите масово се отказват от нея. Другата причина е безконтролният внос на ябълки от европейски страни, които създават дъмпинг за родното производство – отбелязва стопанката. – Сериозен проблем в сектора е и липсата на работна ръка. Допълнителни затруднения създават и еднодневните трудови договори. Особено разочароващи обаче са ниските изкупни цени. Производството на плодове изисква сериозни усилия, влагане на средства под формата на препарати, поливки, труд и какво ли още не…

По образование Златка Дойчевска е строителен техник. Още през 1990 г. създава в Смолян магазин за цветя и сувенири. През първите години отглежда различни цветя – карамфили, хризантеми, алстромерии. След това започва да изкупува цветя от производители от региона. От години обаче почти никой не отглежда карамфили, хризантемите също масово са внос от Холандия. През миналата година закрива магазина, тъй като не успява да се справи с многото ангажименти.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!