„Магията България“ – с потенциал за водеща световна винена дестинация

*Предпоставка за това са традиции във винопроизводството от времето на траките, подходящите климатични условия и културно-историческото ни наследство- стана ясно по време на конференция“Винен туризъм – състояние и перспективи“,която се проведе наскоро в Пловдив. На нея бяха представени и 12-те винено-кулинарни дестинации в страната.

България може да се нареди сред водещите световни винени дестинации. Предпоставка за това е развитото лозаро-винарство у нас, а десетките малки и големи изби, в съчетание с природните и културни дадености на различните райони, могат да посрещат целогодишно гости от страната и чужбина.Около това становище се обединиха експерти от винения бранш, собственици на винарни и туроператори в рамките на проведената в Пловдив конференция на тема: „Винен туризъм – състояние и перспективи“. Имаме подходящи климатични условия за отглеждане на винени сортове грозде, също и традиции във винопроизводството, датиращи от времето на траките. Това дава възможност за комбиниране на винения туризъм сдруги видове туризъм. С тези думи дадестарт на проявата Лиляна Арсова, директорна Дирекция „Туристическа политика“в Министерството на туризма. Тя изтъкнаи други предимства на винения туризъм- модерна и специализирана инфраструктурав унисон с най-съвременните изисквания,сравнително добра транспортна достъпност до избите, развита настанителна база в близост до традиционните дестинации за винопроизводство. Създават се работни места за специалисти и високо квалифицирани кадри, ускорява се процесът на въвеждане на нови технологии. Не на последно място има възможност за съчетание с различни прояви, свързани с виното – празници,панаири, винарии, както и с празници,обичаи и ритуали, свързани с бита на местните хора.

Виното е неизменна част от историята на България,от българската култура, бит и душевност.Българските земи са наследници на древни цивилизации, които са оставили незаличим отпечатък върху нашето съвремие. Древните траки са използвали виното като важен елемент от религиозните ритуали и като средство за достигане на връзка с боговете. Традициите във винопроизводството не са прекъснати и днес България е горда с качествените си вина, някои от които са произведени от уникални местни сортове с впечатляващи характеристики.

Лиляна Арсова представи и състоянието на българския и световния винен пазар:

– През 2017 г. производството в България на вина от грозде възлиза на 138 186 713 литра. Руската Федерация, Полша и Обединеното Кралство са страните, към които България има най-голям износ на вино за периода 2003-2017 г. През 2017 г. 3 398 души у нас са заети във винопроизводството. Любопитна подробност от статистиката е, че 6519 именици празнуват Трифон Зарезан, като 4 403 от тях са мъже, а 2 116 – жени. Обемът на глобалния пазар на вино е 302 млрд. щ. д. и се очаква да нарасне до 423,6 млрд. щ.д. до края на 2023 г., отбелязвайки среден годишен ръст за периода от 5,8%. Европа е водещ винопроизводител в света, а Италия, Франция и Испания формират 49,5% от общото европейско производство. През 2018 г. глобалното производство достига рекордните 293 млн. хектолитра. Световното потребление на вино възлиза на около 246 млн. хектолитра, допълни г-жа Арсова.

Страната ни е разделена на 12 винено-кулинарни дестинации. Те бяха представени от г-жа Екатерина Христова – мениджър проекти в Uva Nestum Wine & SPA. Дестинациите са избрани да бъдат 12, за да отговарят на броя на месеците в годината. Това са Дестинация Южно Черноморие: Шардоне от Поморие, Дестинация Добруджа и Северно Черноморие: Димят, Дестинация Родопи: Каберне фран, Дестинация Сакар: Мерло от Сакар, Дестинация Долината на Места: Рубин от Неврокопско, Дестинация Източна Тракия: Памид, Дестинация Розова долина: Карловски мискет, Дестинация Стари столици: Осмарски пелин, Дестинация Западна Тракия: Мавруд от Асеновград, Дестинация Златия: Гъмза, Дестинация Долината на Струма: „Мелник 55“ и Дестинация Мизия: Каберне Совиньон. Отглеждат се също Сира, Гъмза, Мерло. 12-те дестинации включват 55 общини, на територията на цялата страна, близо 120 туристически забележителности и характерните за всеки регион вино и кулинария, над 80 характерни храни и 12 традиционни вина.

12-те винено-кулинарни дестинации са дигитализирани и достъпни на сайта на Министерството на туризма. Те са разработени по проект „Сподели България“, който се реализира съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите. Интерактивна карта дава възможност с един клик на избрана дестинация да се получава информация за туристическите атракции, за типични кулинарни специалитети и виното, характерни за района. Включено е и описание на туристическите забележителности в дестинацията, като всяка е отбелязана с точното си географско местоположение.

В рамките на конференцията бяха дадени и добри примери за успешни винени турове в страната.

България е дестинация, която грабва сърцето на всеки турист, било то с великолепната си природа, многовековни традиции или богата история. С наследството, оставено от древни цивилизации, има какво да предложи на своите гости, с интереси в областта на историята, културата, етнографията, виното и кухнята, религията, архитектурата и изкуството. И ако трябва да използваме само една дума, за да опишем България, то тя ще бъде „магия“.

Аделина ГЕОРГИЕВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!