Майсторът на пчелни кошери от Дорково

* Румен Хаджиев от велинградското село е изградил цех, в който изработва пчеларски инвентар. Изнася и по 60 000 рамки на италиански концерн.

Румен Хаджиев от село Дорково, Велинградско, е професионален дърворезбар. Завършил е Техникум по дървообработване със специалност Дърворезба. Известен е в района като един от търсените майстори на мебели, създал е и тавани с уникални дърворезби на десетки къщи.

При него започнали да идват и пчелари с молба да им изработи я сандък, я рамки. Дълго време 39-годишният специалист се колебае, но разбира, че в околността никой не прави тези артикули. Така желанието му да помогне на местните производители се превръща в основен бизнес.

Преди 10 години регистрира фирмата си „Opxaн 78“ EOOД и създава свой цех. В него вече работят 35 души, което е важно за този регион с висока безработица. Производствената бaзa e мoдepнo oбopyдвaнa.

Всеки месец има поръчки за италиански концерн, като изнася за страната на ботуша по 60 000 рамки. Свързва се с чужденците преди години и успява да спечели доверието им с коректност и високо качество. Договорът му с италианския холдинг му носи сигурност, защото непрекъснато има заявки.

Румен Хаджиев предлага стока и на родните пчелари. Прави и пчeлни кoшepи пo мoдeл нa клиeнтa. Фиpмaтa paбoти нa ниcки цeни и разполага със собствен тpaнcпopт, c кoйтo извъpшвa дocтaвки нa мяcтo дo aдpec. Затова има клиенти от цяла България.

Търсенето на кошери се повишава при отварянето на мерките по Националната програма по пчеларство и при одобряване на проекти по ПРСР. Производителят и екипът му съзнават, че пчеларите се нуждаят от кошерите в кратки срокове и работят експедитивно.

Румен Хаджиев се отнася сериозно към всяка поръчка, затова и клиентите му от страната се увеличават. Ключът към тайната на този бизнес е да работиш качествено и в срок, защото хубав мед се произвежда в качествени кошери, категоричен е младият дърворезбар!

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 28)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!