Подправките са дар от природата, за който трябва да се грижим!

* категорична е Марияна Петкова от добруджанското село Плачи дол. В градина от 4 декара семейството на стопанката отглежда ароматни и лечебни билки.

Още в далечни времена всяка българска градина и всеки двор е бил отрупан със зелени подправки, които не само лекуват, а носят вкус и аромат на българските ястия. Днес ви срещаме с Марияна Петкова, която от 8 години отглежда билки в наследствена градина в село Плачи дол. Това е трудоемък и бавен процес, но резултатите носят удовлетворение, смята чаровната дама:
– Насочих се към отглеждането на подправки, макар да знаех, че е трудно. Направи ми впечатление, че малко хора са се ориентирали точно в този сектор, тъй като има много ръчен труд. В същото време обаче отглеждането на билки те прави по-конкурентноспособен. Наистина има много работа, но не трябва само това да гледаме. Трябва да предлагаме стока, която да е чиста, здравословна и отгледана от нашите ръце.
Ние сме семейна фирма и вече осем години сами се справяме. Градините в Плачи дол са общо 4 декара. Сеем в тях по няколко култури и работата е неспирна. Веднага след обирането на дадена подправка почистваме терена и сеем нещо друго. Така градината се зарежда втори, дори трети път и съответно работата става двойна и тройна.
Сеем магданоз, копър, босилек, целина, риган, мента, джоджен, лющян. Много от тях са традиционни за всяка една българска къща и се намират в почти всеки двор, тъй като се използват за подправяне на различните ястия. Разбира се, всеки използва подправките според вкуса си. Магданозът, копърът се знаят – за салати и готвени манджи. Лющянът и гьозумът стават за супи и за агнешко месо. Риганът и ментата най-много се търсят за чай. Маточината от моята градина е с аромат на лимон и чаят от изсушената билка става много хубав. Залагаме няколко вида магданоз. Тази година имам в градината и къдрав, който предлагаме на фермерския пазар в Стария Добрич. Много се използва за украса на предястия и салати, тъй като листенцата му са красиви. Казват, че магданозът е познат на хората повече от две хилядолетия. Има много витамини и го наричат витаминозна бомба.
В градината имаме два вида босилек – червен и зелен. Сеем го повече от пет години, тъй като много се търси и като суров за салата с розови домати, и за приготвяне на песто. При сеитба го подреждам на редове – зелени и червени и изглежда много красиво, по-естетично. Освен това босилекът гони всякакви насекоми, най-вече комарите, затова много хора си слагат саксии с ароматното растение на прозореца.
Когато всички подправки цъфнат и се раззеленят, в градината става много красиво. През пролетта са малки и по-дребни, но сега, през лятото, е невероятно красиво, буйно, гъсто и зелено. А за аромата няма да говоря!
Дали е трудно да се отглеждат подправки? Няма нищо сложно в това. Лесната част е засяването. После обаче настава по-трудното. Докато изникне една билка, има много ръчен труд. Постоянно плевене, тъй като излизат много треви, които могат да задушат подправките. Трябва ежедневно да си в градината. След това идва поливането. Когато билката вече потръгне, изисква постоянно вода. Така цяло лято сме на линия – бране и поливане на подправките.
Старите хора казват, че подправките служат не са само за овкусяване на гозбите, те имат и лечебно действие. С някои съм запозната, например босилек, магданоз. От хората научавам за най-различни рецепти. Нали знаете, за всяка болка има и билка!
За да оползотворим площите и за да стане по-разнообразно производството в градината, сеем още краставички, домати и тиквички, които също са много атрактивни на фермерския пазар.
В градините ни освен много подправки, салати, отбрани зеленчуци, има нещо много важно за нас – малини. Те са останали в градината още от прабаба ми и прадядо ми. Тъй като са много стари сортове, ние си ги поддържаме, обгрижваме, окопаваме. Много са ароматни и вкусни, нямат нищо общо с малините от новите сортове…
Галина НЕДКОВА

(повече в Агровестник – стр.5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!