Стопаните в Старозагорско очакват по-ниски добиви, но по-висока цена за есенните култури

* Такава е прогнозата на председателя на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов в навечерието на жътвата.

– По-малко от месец преди старта на т.нар. „бяла жътва“ състоянието на есенните култури в Старозагорска област е сравнително добро – тази оценка направи председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов. Въпреки това очакванията са кампания 2018 да донесе на земеделските производители по-нисък среден добив. Подобни прогнози има и в останалите европейски държави, в които пшеницата, ечемикът и рапицата имат своето запазено място. Тези очаквания обаче вече се отразяват на пазара на споменатите култури, като в последните дни е видима тенденцията на покачване на цената, на която се търгуват.

Падналите от началото на месеца валежи в Старозагорски регион са били с особена важност за всяка една от традиционните есенни култури, които стопаните отглеждат. Чувствителното освежаване на пшеницата до голяма степен е върнало надеждите на зърнопроизводителите, за по-добри добиви, отбеляза г-н Берберов. През април в региона на Стара Загора липсваха валежи със стопанско значение, което създаде сериозни трудности при развитието както на есенните, така и на пролетните култури. Само от началото на месец май обаче средно в района се изсипаха повече от 70 литра дъжд на квадратен метър. „Трябва да посоча обаче, че дъждовете са изключително неравномерно разпределени“, уточни председателят на браншовата структура.

Сериозното притеснение на стопаните е свързано и с необичайно ранния период на цъфтене на есенните култури. Тази година то е настъпило около 23-24 април, което е с повече от седмица по-рано от нормалния темп на развитие на растенията. Според агрономи до голяма степен необичайното явление се дължи на по-високата средна температура от началото на годината, измерена в Старозагорска област.

– Преди последните дъждове очакванията бяха за чувствително подраняване на старта на бялата жътва. В последните дни обаче тази прогноза се промени и вероятно ще влезем в нормалното време за стартиране на кампанията – посочи още Цветан Берберов. По традиция жътвата започва с прибирането на ечемика, което се очаква да се случи около 15-20 юни. В последните юнски дни комбайните ще се насочат и към площите, засети с пшеница.

Надяваме се, че кампанията по прибиране на есенните култури ще бъде спорна, безаварийна и доходна за всички земеделски производители у нас! – завърши Цветан Берберов.

(повече в Агровестник – стр. 5-27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!