2018-ТА Е ПОРЕДНАТА ТРУДНА ГОДИНА В КЛИМАТИЧНО И ФИНАНСОВО ОТНОШЕНИЕ!

* е мнението на агроном Петко Георгиев, който стопанисва близо 7000 дка във Великотърновско. Все пак той уверява, че земеделците са свикнали да преодоляват неблагополучията от различно естество.

За агроном Петко Георгиев 2018-та е поредната трудна година в климатично отношение. Арендаторът прогнозира, че най-вероятно ще е неблагоприятна и във финансово отношение за немалка част от производителите. Той е член на УС на Регионален фермерски съюз – Павликени, и целият му професионален път е свързан със земеделието. Работил е над 6 г. като агроном на „Винпром“ Павликени.
В момента обработва близо 7000 дка земя в селата Водолей, Русаля и Дичин (община В. Търново), където е базата на фирмата му. Отглежда традиционните култури, като най-големи площи са пшеницата и маслодайния слънчоглед – по 2500 дка, царевицата е 1000 дка, рапицата – 600 дка. Сравнително нови култури са соята и нахута, които са разположени съответно на 200 и 300 дка.
Сушата през последните 2,5 месеца в този район се отразява негативно на различните култури:
– Априлските и юнските жеги от почти 30 градуса влияят на хората, а какво остава на растенията! – обяснява той. – Жътвата на рапицата се измести с 6-10 дни и се застъпва с кампанията на пшеницата. Това припокриване постави на изпитание екипа ни. Петима са механизаторите в моята фирма, но и аз се включвам наравно с тях при необходимост.
Част от машинния парк осигурихме чрез два проекта по САПАРД и един по 121 мярка „Модернизация на земеделските стопанства“, но се налага техниката да се обновява. Работим с комбайн „Клас Лексион 660“, няколко трактора от различни класове – основно „Джон Диър“, но ползваме и трактори „Клас“ и „Зетор“. Разполагаме с 3 плоски склада с площ от 1000 кв.м, които са недостатъчни за съхранение на продукцията.
Климатичните промени утежняват състоянието на земеделските стопани, въпреки че са свикнали да преодоляват последствията от тях. През миналата година три бури и една градушка са засегнали посевите му. През този сезон дълго проточилата се суша, последвана от чести поройни дъждове се отразява неблагоприятно на културите. Така че 2018-та г няма да е особено лесна и във финансово отношение за земеделците. Във Великотърновско стопаните имат регионални проблеми, но те са сериозни и в национален мащаб. Последните изменения в Закона за земята и наложените кратки срокове поставят производителите в ситуация, да не могат да ги изпълнят. Особено ни затруднява тенденцията непрекъснато нещо да се променя, свързано с административните процедури – от новите бланки до регистрацията на договорите. Като цяло административните изисквания и промяната им създава най-големите главоболия за работещите в сектора – посочи Петко Георгиев. Въпреки това той вярва, че независимо от условията – климатични и други, ще се справи с предизвикателствата.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 36)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!