„Балевски и Киров“ ООД Трявна превръщат биошипката в „симфония от здравословни продукти“

*Компанията залага на зелените технологични решения в първото специализирано предприятие за преработка на „царицата на билките“. В него се произвеждат Essential храни, хранителни добавки, студено пресовано масло и биологични продукти, получени по природен път, богати на автентични природни вещества, полезни за човешкия организъм. Повече за тях разказва собственикът Иво Балевски.

За да бъдат ефективни здравословните продукти, трябва да са в съзвучие с „музиката“ на човешкото тяло. Тази идея е в основата на концепцията за производство на „Балевски и Киров“ ООД Трявна, което създава продукти от 100% биологична шипка. Това е първото по рода си предприятие за преработка на тази „царица на билките“.

-Всички технологични процеси са максимално щадящи към „букета“ от полезни вещества, натрупани в плода. От друга страна, в генезиса на нашия семеен бизнес са заложени „зелени технологии и решения“. Това означава осъзнаване на необходимостта от използването на най-новите технологии, на най-модерната техника и оборудване, които да щадят природата – посочи собственикът Иво Балевски. – Нашите Essential храни, хранителни добавки и студено пресовано масло са натурални и биологични продукти, получени по природен път, богати на автентични природни вещества, полезни за човешкия организъм. Те са пълноценна храна с богата и непроменена органична цялост, равновесна минералност и органолептична хармоничност, което ги прави отлична съставна част на ежедневното меню.
Отличават се от конвенционалните храни по това, че в тях се съдържат незаменимите за човешкия организъм вещества, продуцирани и генерирани от природата в плодовете и билките, запазени чрез иновативните и ноу-хау технологични решения.
Шипката е плод чудо. По разнообразието и количеството витамини и активни съставки тя превъзхожда всички познати билки в растителния свят. В 100 г плодове шипки например се съдържат около 2 грама витамин С, което е с 30-40 пъти повече, отколкото в червените домати и лимони и с около 300 пъти в сравнение с ябълките. Плодовете на шипката съдържат и ценен комплекс от естествени провитамин А и провитамин D, незаменимите мастни киселини Омега-3-6-9, мощни антиоксиданти и витамин Е, които са важни за здравето и красотата на кожата.
Шипките са богати и на витамините Р, B1, B2, К, PP, на пектин, масло, органични киселини, захари, дъбилни вещества и минерални соли, сред които калиева, калциева, фосфорна, натриева и магнезиева.
Заредена с целия този богат и разнообразен комплекс от полезни вещества, шипката е невероятен имуностимулатор. Тя е и здравословна храна с мощно противовъзпалително действие, подпомага и поддържа здрави костите и ставите. Поради високото съдържание на витамин С плодът има диуретичен ефект, а също така подобрява окислително-редукционните процеси в клетките и пропускливостта на капилярите. Може още дълго да изреждам полезните й свойства, посочи бизнесменът. Той уточни, че се преработва 100% биологична шипка, която се отглежда на 3000 дка в различни части на страната – Странджа, Асеновград, Балчик, Плевен, Ботевград и др.
Продуктовите линии – Rosa Canina Foods, Rosa Canina Life и Rosa Canina Line, съдържат натрупани и запазени в плода активни компоненти. Освен шестте вида хранителни добавки на основа биологична шипка, компанията предлага и студено пресовано биологично масло от семена на шипка и три разновидности с добавени етерични масла от безсмъртниче, бял равнец и римска лайка. Тези вариации от масла подсилват и допълват действието на шипковото.
Иво Балевски смята, че творческият подход и креативността са залог за развитието на бизнеса. Среща с производител от района на Елхово го е вдъхновила за създаване на нова линия с биочаеве. Те ще са комбинации от шипка с мента, лайка, мурсалски чай, коприва, невен и маточина.
Новото предприятие в Трявна е създадено от две семейства – Балевски и Кирови през 2020 г. То е реалност 7 години след като уникалният плод привлича случайно вниманието на Иво Балевски. Той е магистър-специалист по търговски бизнес и посредничество, както и по туризъм. Дълги години ръководи туроператорски и хотелиерски бизнес. С течение на времето започва да обмисля варианти за диверсификация на дейността. При случайна разходка по Сунгурларското поле забелязва земеделски масив с шипкови храсти, което провокира интереса му. Започва да чете, обхожда градини, запознава се с различни преработвателни практики. Колкото повече научава за „царицата на билките“, тя се превръща в малка „вселена“. Отнема му време докато открие начин как да се изсушава на ниски градуси, така че да се съхраняват всичките й полезни съставки. Разбира се, залага на иновитивни разработки. Защитава проект по мярка 4.2.“ Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. Строителните работи започват през 2018 г., а в началото на 2020 г. предприятието е въведено в експлоатация.

-За да запазим в нашите Essential храни и хранителни добавки високото съдържание на витамини С, Е, В1, В2, К, D, А (каротин), РР, Р и мастни киселини Омега 3-6-9, процеса на сушене протича първоначално в естествена среда и след това при температура от 40 до 50 градуса в специално проектирана автоматизирана еднолентова сушилня – разказва г-н Балевски. – За процеса по смилане използваме каменни мелници, което е най-старият и най-добрият метод за превръщането на изсушените шипкови плодове в брашно. Каменната мелница смила сухите шипки бавно, без да ги загрява, запазвайки в максимална степен полезните вещества.
Пресите за студено пресоване на масло са патентна разработка от последно поколение, с които процесът на пресоване протича при значително по-ниска температура, при липса на кислород, в азотна среда и изпресованото масло изтича при температура 26-28 градуса, което гарантира запазването на полезните вещества, съдържащи се в първичната суровина.
Процесът на филтроване се извършва в условията на азотна среда с модерна италианска филтърна система след предварително охладено и кристализирало масло до 5 градуса чрез винтеризиране.
Бутилирането на маслата се извършва в специализирано стерилно помещение. Използваме дозираща машина, която предварително създава азотна среда в бурканчетата. Затваряйки маслото в азотна среда ние гарантираме запазване на неговите активни съставки до 24 месеца след отваряне на опаковката.
В процеса на сушене са вложени креативни решения. Преди да влезе в сушилните, плодът се разпуква, като това увеличава обдухваната площ от вентилаторите, което гарантира протичане на процеса при по-ниска температура. Освен това то се извършва при тънък слой на суровината от 18 до 25 см. От 1 кг шипки се изпарява 500 гр вода.
Иво Балевски сподели, че в момента продукцията на компанията е за вътрешен пазар, но се работи в посока излизането и на международните пазари. Според него превръщането на идеята му в реалност е повод да работи с още по-голямо вдъхновение. Да открива все повече вариации, при които шипката да дарява здраве на човешкото тяло. Защото в „царицата на билките“ има „музика“, която носи радост от единението с природата.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!