Мерданя – спокойно село в подножието на Еленския Балкан

* „Тук няма дом без зеленчукова градина!“ – уверява кметицата Красимира Владова. – Обработваемата земя е 12 000 дка и се стопанисва от четирима по-крупни арендатори.

Красимира Владова е родена в Горна Оряховица през 1972 г. Завършва висше образование в Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов и магистратура „Управление на кооперациите“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Дълги години работи като началник на пощенската станция в родното си село Мерданя, община Лясковец. От 2015 г. е кмет на селото.
– Г-жо Владова, нека започнем с „визитката“ на Мерданя…
– Селото ни се намира в подножието на китния Еленски Балкан, на 15 км от В. Търново, на 23 км от Елена и на 12 км от Г. Оряховица. Жителите са около 540, като 14% са младежи, а 45% са в трудоспособна възраст, които работят основно във Военния завод „Аркус“ в град Лясковец. Поминъкът, особено на по-възрастното население, е свързан с традициите в земеделието и основно в зеленчукопроизводството. Няма дом без зеленчукова градина. Обработваемата земя е 12 000 дка и се стопанисва от четирима по-крупни арендатори.
За съжаление, в селото нямаме училище, 30-те деца всеки ден се извозват с автобус до гр. Лясковец. Нямаме и детска градина, като малчуганите посещават забавачници в Общинския град и съседното село Драгижево. Сградата на училището е закупена от варненска фирма за производство на етикети.
Разполагаме с централен парк със зона за отдих, беседка и алеи. Той беше обновен през 2016 г. със средства от Община Лясковец. Другият парк се намира зад Кметството. Тази година проектът ни за благоустрояването му не беше сред класираните от ПУДООС, но смятаме следващата година отново да кандидатстваме.
Направихме вътрешен ремонт на кметството, което се намира в централната сграда в селото. През 2017 г. започна саниране на сградата и тази година ще продължат ремонтните дейности на първия етаж, където се помещава лекарският кабинет. Другите ключови сгради са Пенсионерският клуб и читалище „Развитие 1902“. Клубът е ситуиран през 2014 г. в ремонтираната сграда на бившата автобусна спирка. Към него функционира женски хор „Авлига“ с ръководител Цветанка Христова. Съставът е носител на много награди и с желание и ентусиазъм поддържат духа на селото.
Целогодишно се отбелязват и празнуват традиционни за нашия край празници и обичаи. Женският хор към читалището с ръководител Красимира Колева ежегодно печели най-престижни награди от участията си в общински, регионални и международни фестивали, като с високите си отличия слави името на село Мерданя и община Лясковец. Към читалището има и детска фолклорна група. В началото на месец юни се провежда Фестивал на хайдушката песен, който започва с атрактивна възстановка на Национално движение „Традиция“ – В. Търново и местните самодейци.
– Селото има богата история, свързана с местния манастир. Какво е неговото състояние, както и на храма?
– Според легендата, манастирът е основан на мястото, където търновският патриарх Йоаникий II посреща тържествено цар Иван Асен II след победата му при Клокотница, станала в деня на празника на Св. 40 мъченици. При завладяването на България той е бил опожарен, а имотите му са минали в ръцете на турски бейове. Днес от старата обител са останали незабележими руини в гората.
Сегашният манастир „Св. 40 мъченици“ е изграден отново в средата на XIX век от богатия еленчанин хаджи Кесарий Хорозов. Той изкупува бившите манастирски имоти и през 1853 г. построява църквата и жилищните сгради със собствени средства, като става игумен на новооткрития манастир. В момента е действащ и се обслужва от една игуменка, а службите се водят от отец Панарет. Манастирът е разположен на главния път за град Елена. Но и за там са необходими ремонтни дейности. Над обителта се намира местността „Хайдушки камък“.
За щастие имаме бележит дарител – 92-годишният д-р Дантон Папурков, който редовно подпомага местната църква. Предоставил е рентата от нивите си за издръжка на църквата, а т.г. дари на кметството 19 дка гори. Въпреки, че живее в Америка, редовно присъства на храмовия празник – Димитровден. Учредил е и стипендия за социално слаби студенти и сираци.
– Какви са основните проблеми на селото и как ги решавате?
– Един от големите проблеми е старата ВиК мрежа, която не е подновявана от 1938 г. През селото минава главен път Е 53 в посока Елена, като движението е много натоварено, особено по празници и през уикенда. През последните години се опитваме да подобряваме инфраструктурата на населеното място и асфалтираме поне по една улица – част от тях са засипани с фракция. Средствата за тези ремонти се осигуряват от Община Лясковец. Правим всичко възможно Мерданя да запази облика си на китно и спокойно село, в полите на Еленския Балкан.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!